Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

          w Jońcu

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

 

 

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jońcu przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 132 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Joniec.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 6,34695 ton żywności;

- 619 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  15 uczestników.

Temat warsztatu brzmiał: „Finansowo silni”