Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

          w Jońcu

Ogłoszenia

Alkohol i koronawirus. Obalamy mit o „odkażaniu organizmu”

 

 

Alkohol i koronawirus. Obalamy mit o „odkażaniu organizmu”

 

„Zwróciłam uwagę mężczyźnie, który stał za mną w kolejce do kasy, że maseczka nie służy do zasłaniania brody, tylko ust i nosa. W odpowiedzi machnął ręką i stwierdził, że z jego strony nic mi nie grozi, bo regularnie odkaża się od środka – i pokazał na dwie butelki wódki w koszyku. Czy ludzie naprawdę wierzą, że picie zabezpiecza ich przed wirusem?” – pyta na jednym z forów internetowych Małgorzata.

Wysokoprocentowy alkohol stał się dla wielu osób towarem pierwszej potrzeby do walki z epidemią. Internauci prześcigają się w pomysłach na samodzielne sporządzenie płynów do dezynfekcji rąk, eksperci zalecają regularne odkażanie stołów, klamek i telefonów. Niektórzy jednak rozumieją te komunikaty w niewłaściwy sposób i wierzą w to, że alkohol ma moc dezynfekowania… organów wewnętrznych. Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega: picie alkoholu w żaden sposób nie chroni przed zakażeniem! Wręcz przeciwnie.

 

Alkohol osłabia odporność organizmu

Płyn zawierający co najmniej 60-proc. alkohol odkaża skórę, ale nie działa w taki sam sposób na nasze organy wewnętrzne. Eksperci podkreślają, że także płukanie ust czy gardła nie daje żadnej ochrony przed wirusem. Fakty są takie, że alkohol pity w czasie epidemii może nam tylko zaszkodzić i zwiększyć ryzyko zakażenia.

Kluczową barierą dla koronawirusa jest nasz własny system odpornościowy, tymczasem naukowcy już dawno udowodnili, że alkohol ma na niego zły wpływ. Osoby, które piją dużo napojów alkoholowych, mogą być bardziej podatne na choroby zakaźne, w tym COVID-19. Występuje u nich także większe ryzyko rozwinięcia ostrej niewydolności oddechowej (jest to jedno z najpoważniejszych powikłań, z którym zmagają się osoby zakażone koronawirusem). U osób nadużywających alkoholu często dochodzi do zapalenia błon śluzowych tchawicy i oskrzeli – zwiększa się podatność na zakażenia układu oddechowego. Alkohol powoduje odwodnienie, tymczasem Główny Inspektor Sanitarny zaleca troskę o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.  WHO podkreśla, że nie istnieje „bezpieczna dawka” – napoje alkoholowe wywierają negatywny wpływ na niemal każdy organ, a im więcej pijemy, tym szkody są większe.

 

Na trzeźwo bezpieczniej

Alkohol konsumowany w nadmiarze niekorzystnie oddziałuje na zdrowie nie tylko w okresie epidemii, ale to właśnie teraz szczególnie warto postawić na trzeźwość. Dlaczego? Według Światowej Organizacji Zdrowia w stanie upojenia maleje nasza zdolność do właściwej oceny sytuacji, podejmujemy błędne decyzje i mamy większą skłonność do zachowań ryzykownych. Tymczasem to właśnie daleko posunięta ostrożność i zdolność do dokonywania odpowiedzialnych, bezpiecznych wyborów, mają kluczowe znaczenie dla uniknięcia zakażenia.

Dla tych, których powyższe argumenty nie przekonują, skutecznym straszakiem może okazać się perspektywa pobytu w szpitalu. Z obawy przed zakażeniem każdy, kto może, unika teraz wizyt w przychodniach czy na SOR-ach. Nie warto pić alkoholu, by nie narazić się na niebezpieczną sytuację – upadek, uraz czy wypadek drogowy. Wysiłki całej służby zdrowia koncentrują się na walce z koronawirusem, a pacjenci pod wpływem alkoholu to prawdziwa zmora SOR-ów. Nie warto dokładać pracy tym, którzy są na pierwszej linii frontu! Nie zapominajmy także, że to szpitale są jednym z głównych źródeł zakażeń COVID-19. Nawet wizyta spowodowana koniecznością zszycia palca może mieć przykre konsekwencje.

 

Źródło: materiały opracowane przez Instytut Łukasiewicza na zlecenie Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych

 

POPŻ 2020 Aktualizacja Wytycznych

 

 

 

W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania  realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postepowania w okresie zagrożenia  epidemiologicznego związanego z COVID-19.

  1. Dopuszcza się zmianę terminów dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do bieżących możliwości organizacji partnerskich.
  2. W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.
  3. W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
  4. W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.
  5. Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
  6. Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń służb sanitarnych.
  7. Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
  8. Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
  9. Działania towarzyszące w okresie zagrożenia epidemiologicznego zostały zawieszone.

INFORMACJA DLA OSÓB KORZYSTAJĄCYCH ZE WSPARCIA PSYCHOLOGA w PUNKCIE INFORMACYJNO-KONSULTACYJNYM w JOŃCU

 

 

 

W związku z obecną sytuacją stanu zagrożenia epidemicznego i zmianami w organizacji pracy instytucji publicznych dyżury psychologa w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym będą odbywały się w formie zdalnej, w ŚRODY – w godzinach 12.00-18.00.

to oznacza, że:

konsultacje dla Mieszkańców gminy Joniec objętych wsparciem psychologa lub potrzebujących takiego wsparcia

w każdym przypadku, gdzie jest  to możliwe, będą realizowane online za pośrednictwem wideorozmów (np. poprzez Skype, Messenger) lub poprzez kontakt telefoniczny.

Dla osób już zapisanych na wizytę, zmienia się tylko forma spotkania – na zdalną, obowiązują zaś dotychczas umówione terminy spotkań, chyba że po indywidualnych uzgodnieniach z psychologiem dokonano innych ustaleń.

 

WAŻNE!!!

W sprawach umawiania terminu i formy konsultacji można dzwonić/napisać sms bezpośrednio do psychologa:

nr telefonu: 664 963 001

w dni robocze - od poniedziałku do piątku - w godzinach 9.00 – 19.00.

 

Z uwagi na specyfikę pracy psycholog nie zawsze może od razu odebrać telefon - w takim przypadku prosimy o pozostawienie wiadomości (na poczcie głosowej lub sms) ze swoim imieniem i nazwiskiem – psycholog odpowie na nią najszybciej jak to będzie możliwe.

 

 

WARSZTATY Z BANKU ŻYWNOŚCI

 

 

W dniu 17 lutego 2020 roku w Remizie w Soboklęszczu odbyły się warsztaty kulinarne oraz warsztat dot. praw konsumenckich i ekonomii budżetu domowego.

Warsztaty zorganizował Bank Żywności w Ciechanowie przy współpracy Ośrodka Pomocy Społecznej w Jońcu  w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 . W warsztatach uczestniczyło około 40 osób .

 

Zimowiska 2020

 

Ferie zimowe w tym roku 5 dzieci z terenu gminy Joniec spędzały w Białym Dunajcu. Wyjazd zorganizowany był w terminie od 14 lutego do 23 lutego 2020. Podczas wypoczynku dzieci miały zorganizowane m.in.:

  • Wyjazd do Aquaparku
  • Zajęcia narciarskie

- wyjazd na stok narciarski, wypożyczenie sprzętu

- zajęcia narciarskie z instruktorem (1 raz na turnusie)

  • Wycieczka: Ząb – Gubałówka
  • Wycieczka: Rusinowa Polana – Wiktorówki
  • Wycieczki do Zakopanego (Krupówki, Muzeum Tatrzańskie, Jaszczurówka, Kompleks Skoczni Narciarskich, Kuźnice, Krzeptówki, zakopiańskie wille)

„Bardzo miło wspominam wyjazd na zimowiska do Białego Dunajca. Czekało na nas wiele atrakcji: wejście na Gubałówkę, spacery po Krupówkach, odwiedziny w Centrum Edukacji Przyrodniczej, byliśmy też na Krzeptówkach. Bardzo podobał mi się czas spędzony w aquaparku. Wieczorami spotykaliśmy się na zajęciach: karaoke, mam talent, jaka to melodia, konkursie tanecznym oraz dyskotekach. Najchętniej wspominam wyjście na narty oraz zabawy na śniegu. Było bardzo fajnie”

-Natalka, lat 12