Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa dla Podprogramu 2017

 

 

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jońcu gm. Joniec, powiat płoński województwo mazowieckie przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 213 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Joniec
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

-  11.02701 ton żywności   tj. 1.440 paczek żywnościowych;

2.85767 ton żywności pozyskanych przez Bank Żywności w Ciechanowie z innych źródeł niż POPŻ.

  1. W ramach Podprogramu 2017 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

 

  • Dietetyczno-Żywieniowe – 1 spotkanie dla 15 uczestników,

• Kulinarne – 1  spotkanie dla 15 uczestników,