PODPROGRAM 2017 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jońcu gm. Joniec, powiat płoński województwo mazowieckie przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 213 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Joniec
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 11.02701 ton żywności tj. 1.440 paczek żywnościowych;
2.85767 ton żywności pozyskanych przez Bank Żywności w Ciechanowie z innych źródeł niż POPŻ.
- W ramach Podprogramu 2017 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Dietetyczno-Żywieniowe – 1 spotkanie dla 15 uczestników,
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 15 uczestników,