Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej

          w Jońcu

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2020 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jońcu przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2021 – październik 2021.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 143 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Joniec.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

7,84630 ton żywności;

536 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2020 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne - 1 spotkanie zdalne on-line dla  9 uczestników.
  • Warsztat odstresowani online- 1 spotkanie dla 2 uczestników
  • Konsultacja psychologiczna 1 rozmowa telefoniczna dla 1 uczestnika